Wie regelmatig een eitje tikt, is het vast wel eens tegen gekomen: een rood vlekje, puntje of korreltje zo groot als een speldenkop in je ei. Dit rode vlekje is in ieder geval géén stukje embryo, zoals sommige mensen denken. Maar wat is het dan wel? En kun je een ei met zo’n rode vlek veilig eten?
Rode vlekje is een blood spot
Het rode vlekje in sommige eieren noem je een ‘blood spot’. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende ‘afwijking’ in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Hoe ontstaat een blood spot?
Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. In het kort (de lange versie vind je hier): een eicel rijpt in zeven tot tien dagen tot dooier. Deze wordt afgestoten door de eierstok en komt terecht in de eileider. Als er in de eileider een haarvat of adertje springt, krijgt het ei een bloedvlek. Of er komt – dat is zeldzamer – een stukje weefsel van de eileider los. Dan heet het rode puntje een ‘meat spot’.
Ontdek je plekje
Aan de plek van de rode vlek in het ei kun je zien waar het is ontstaan. Zit er zo’n rood puntje op de dooier, dan sprong er een bloedadertje in de eierstok of de trechter. Zit het vlekje in het eiwit, dan knapte er een vaatje in de eileider. De kip zelf heeft daar overigens helemaal geen last van.
Vaker bij bruine eieren?
Zo’n rood vlekje vind je in ongeveer een half procent van de supermarkteieren. Eieren met zichtbare bloedvlekken worden namelijk afgekeurd tijdens het doorlichten (‘schouwen’) van de eieren, bij het eierpakstation. Maar kleine vlekjes zijn minder goed te zien, zeker bij bruine eieren. Dat is ook de reden dat je ze in bruine eieren vaker tegenkomt; de witte eieren met een bloedvlekje zijn er bij de keuring meestal al uitgepikt.
Kun je de rode vlekjes eten?
De hamvraag: kun je deze eieren met hun rode vlekjes gewoon eten? Ja, dat kan, maar negen van de tien mensen vinden het een onsmakelijk gezicht en zullen het rood uit hun ei scheppen. In een rauw ei verwijder je het het makkelijkst met de natgemaakte punt van een mes. In een gekookt ei kun je het er gewoon met je lepeltje uit wippen.
Bronnen: NRC, Aviculture Europe. Foto: stevepb via Pixabay.