Zijn eieren vegan?

Zijn eieren vegan?

Vegans eten geen eieren of producten waar ei in verwerkt is. Maar waarom is dat eigenlijk?

Plantaardig eten is wereldwijd sterk in opkomst. Sommige mensen zetten een paar keer per week een veganistische maaltijd op tafel, maar echte veganisten eten niets van dierlijke herkomst en proberen ook het dragen en gebruiken van dierlijke producten in kleding of cosmetica te vermijden. In Nederland zijn dat naar schatting zo’n 121.000 mensen (2019). in 2016 schatte het Sociaal en Cultureel Planbureau het aantal vegans in Nederland nog in op 70.000, dus er is sprake van een sterke groei.

Drie soorten vegans

De reden waarom mensen plantaardig gaan eten, kan verschillen. Zo mijdt de dietary vegan dierlijke voeding vanwege gezondheidsovertuigingen. De ethical vegan gelooft dat het consumeren, dragen en gebruiken van dierlijke producten op geen enkel vlak goed zijn. De environmental vegan mijdt dierlijke producten omdat hij/zij tegen de handel in dieren is en het geen duurzame optie vindt.

Maar wat is er mis met het eten van eieren? Een kip legt nu eenmaal eieren en gaat daar ook niet dood aan. Dus waarom zou je die eieren niet mogen eten als vegan? Weggooien is ook zonde.

Teveel eieren per kip

Veganisten mijden eieren en producten waar eieren in verwerkt worden vanwege een aantal redenen. Zo willen ze niet meewerken aan de exploitatie van dieren. Volgens vegans leggen kippen in de pluimveesector onnatuurlijk veel eieren en is het lichaam van de kip daar niet op berekend. Ook hebben ze bezwaar tegen de leefomstandigheden van deze legkippen. Bovendien worden de kippen uiteindelijk naar het slachthuis gebracht. 

Tegen het doden van haantjes

Een ander punt: waar legkippen zijn, worden evenveel haantjes geboren en die worden omgebracht omdat haantjes nu eenmaal geen eieren leggen. Merken als Kipster proberen hier wel verandering in de brengen en er wordt ook gewerkt aan alternatieven zoals seksen in het ei, maar desalniettemin worden er in Nederland jaarlijks zo’n 45 miljoen eendagskuikens vergast. En dat past natuurlijk niet binnen het veganisme.

Het milieu

Tenslotte gebruiken vegans geen dierlijke producten omdat een plantaardig voedingspatroon volgens hen beter is voor de planeet. Door minder dierlijke producten te consumeren willen ze hun ecologische voetafdruk (carbon footprint) verlagen. Of dat met een veganistische levensstijl lukt, daar is discussie over. Voor een voedingspatroon met weinig vlees is bijvoorbeeld minder landbouwgrond nodig dan voor een voedingspatroon zonder vlees. 

Eten vegans wel eieren van eigen kippen?

En de eieren van eigen kippen of de kippen van de buurman dan? Die kippen scharrelen vrolijk rond en worden heel goed verzorgd. Toch zullen echte vegans ook die eieren uit principe niet eten, omdat dieren niet hun bezit zijn en de eieren dus evenmin. Dat betekent dat ze de gelegde eieren rauw of gekookt teruggeven aan de kippen om op te eten (goed voor de kalkvoorziening). Sommige vegans laten implantaten bij hun eigen kippen inbrengen om te voorkomen dat ze nog eieren leggen.

Komen vegans dan geen eiwitten tekort?

Diëtiste Saraï Pannekoek zei daarover tegen FoodLog: “Het is niet moeilijk, maar je moet weten wat je doet. Als je alleen maar gaat voor veganistische alternatieven voor je dagelijkse kost, kom je voedingswaarden tekort. Het belangrijkste is om te blijven variëren, want alleen dan kom je tot een volwaardig eetpatroon. Vooral op eiwitten moet je extra waakzaam zijn, want je hebt wel 30 procent meer plantaardig eiwit nodig ten opzichte van dierlijk eiwit.”

Lees ook: Eén op de vijf Britten denkt dat eieren vegan zijn.

Bronnen: Voedingscentrum, FoodLog, NVV en BeVegan. Foto via Unsplash.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]