Eieren – Makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken

Eieren – Makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken

Eieren zijn een onmisbaar ingrediënt in elke keuken. Dat vinden wij natuurlijk, maar dat vindt ook de Belgische Sophie Matthys die het boek Eieren – Makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken schreef. Maar liefst 55 recepten met eieren in de hoofdrol.

Sophie Matthys is niet de enige met grote liefde voor eieren. Sterrenchef Peter Goossens is ook zo’n fan van dit wondertje van de natuur, zo laat hij weten in het boek: “Mochten eieren morgen onbetaalbaar worden, je zou de helft van de kookboeken moeten wegsmijten. Patisserie zou zelfs niet bestaan zonder ei. Een ei is ongelofelijk lekker. De smaak van een ei kun je werkelijk nergens mee vergelijken. Bovendien is ei absoluut onmisbaar in de keuken. Men heeft het al ontelbare keren proberen te vervangen, maar het lukt gewoon niet. Een ei is simpelweg niet weg te denken.” 

En het is waar. Eieren hebben een aantal eigenschappen die ze bijna onmisbaar maken in de keuken. Ei dient als emulgator, als bindmiddel en is een belangrijk ingrediënt voor honderden recepten, of het nu met vlees vis, groenten, fruit, kruiden of zuivel is. Bovendien zijn eieren betaalbaar en passen ze prima in een vegetarisch dieet. 

In Eieren – makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken staan zoals gezegd 55 recepten met eieren in de hoofdrol. Van de meest simpele omelet tot een heerlijke frittata en een decadente oeuf en cocotte met schijfjes zwarte wintertruffel.

We love eieren

Het boek is opgedeeld in zes overzichtelijke delen. In het eerste deel – we love eieren – wordt achtergrondinformatie gegeven en gaat de auteur in op een aantal ei-vragen die leven. Denk aan hoeveel eieren mag je? en hoe gezond zijn eieren eigenlijk? Ook worden in dit hoofdstuk grappige eierfeitjes uitgelicht (wist jij dat de eieren van een uil niet alleen eetbaar, maar ook rond zijn?). In dit hoofdstuk vind je ook bewaartips en wordt uitgelegd hoe je de eiercode op een ei moet lezen.

De basis

In het tweede gedeelte wordt ingegaan op de basis. Hoe kook je eieren zacht? Hoe kook je eieren hard? In dit hoofdstuk wordt ook uitleg gegeven over bereidingswijzen. Hoe maak je nu een goed roerei? Wat is een cloud egg?, hoe bereid je het beste spiegeleitje? Ook iets moeilijker recepten, zoals verschillende soorten meringue, komen aan bod.

Het echte werk

Dan is het tijd voor het echte werk. De laatste vier delen bevatten alleen nog maar recepten, onderverdeeld in de categorieën Sauzen, Ontbijt en snacks, Hoofdgerechten en Desserts. Er zitten recepten van bekende – soms erg makkelijke – gerechten bij (egg’s Benedict, omelet met champignons), maar ook recepten voor bijvoorbeeld pastéis de nata, îles flottantes, vogelnestjes en zeer smakelijke muffins met ei, boerenkool en kippengehakt. Allemaal met een duidelijke uitleg, handige tips en bewaaradviezen en soms met leuke weetjes over de oorsprong van een recept. Gekookt, gebakken, gewokt, als tussendoortje of als hoofdgerecht: in dit boek komen eieren echt in alle soorten en maten langs. Wij vinden het een dikke aanrader.

Ben je benieuwd naar de recepten uit Eieren – makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken? We mogen er vast drie met je delen:

 

Sophie Matthys is culinair journaliste en werkte onder andere voor Libelle Lekker en vtmkoken.be. Zij schreef maar liefst 14 kookboeken, waaronder Curry’s, De koolhydraatarme keuken en Taco’s en tortilla’s. Eieren – makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken kost € 19,99 en is een uitgave van Uitgeverij Manteau.

Foto via Shutterstock en Uitgeverij Manteau.


Related Posts

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

Grote fan van pinguïns én dol op eieren? Dan is de Egguin je nieuwe beste vriend. Deze kleine pinguïnkolonie bewaakt tot zes eieren en je kunt ze er ook in koken.