Hoe bak je het perfecte ei in de airfryer?

Hoe bak je het perfecte ei in de airfryer?

Een ei bakken in de airfryer, kan dat? Ja, dat kan en is zelfs iets beter voor je lijn dan een gebakken ei uit de koekenpan. 

Omdat een airfryer – in officiële termen een heteluchtfriteuse, want airfryer is een merknaam van Philips die een soortnaam geworden is – hete lucht gebruikt, heb je voor je gebakken ei geen boter of olie nodig. En dat maakt een gebakken eitje uit de airfryer beter voor de lijn dan een ‘gewoon’ gebakken ei. Want om een ei te bakken in een koekenpan gebruik je toch al gauw tussen de 50-80 calorieën aan boter of olie (een eetlepel olijfolie is 80 calorieën). Omdat je dit weglaat, blijft de calorische waarde van je ei hangen op de 64 kcal. per 50 gram. Wanneer je ei een beetje aan de bodem van het schaaltje blijft plakken, kun je er natuurlijk voor kiezen om toch een oliespray te gebruiken. Een silliconenvorm gebruiken kan natuurlijk ook.

Je kunt de airfryer trouwens ook prima gebruiken om een ei te koken of te pocheren. Zelfs roerei is makkelijk te maken in de airfryer.

Wat heb je nodig?

  • 1 ei
  • Een ovenbestendig schaaltje (dat in je airfryer past)
  • Peper en zout

Hoe bak je een ei in de airfryer?

Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Breek vervolgens voorzichtig een ei boven het hittebestendige schaaltje. Probeer de eidooier heel te houden. Niet dat dat voor de smaak echt uitmaakt, maar het staat gewoon mooier. Bestrooi je ei daarna naar smaak met peper en zout. 

Wanneer de airfryer warm is, zet je het schaaltje erin. Je bakt het ei vervolgens 6 minuten voor een zachte eidooier of 8 minuten voor een volledig gestold ei. Experimenteer een beetje met de tijden, want de baktijd kan variëren per merk heteluchtfriteuse. Pas op wanneer je je ei uit de airfryer haalt, want het schaaltje wordt natuurlijk warm.

Toch liever een ei bakken in de koekenpan? Dit zijn de tien beste koekenpannen om eieren in te bakken volgens de Consumentenbond. 

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Hoe pocheer je het perfecte ei in de magnetron?

Hoe pocheer je het perfecte ei in de magnetron?

Een gepocheerd eitje op een bedje van toast en avocado. Yum, wij doen er (bijna) een moord voor! Alleen is het pocheren van zo’n ei zoveel werk. Of niet? Kun je ei pocheren in de magnetron? Ja hoor: zó doe je dat.

Zó pocheer je het perfecte ei in de airfryer

Zó pocheer je het perfecte ei in de airfryer

Een ei pocheren in de airfryer, kan dat? Ja natuurlijk! En het kost je slechts 5 minuten.