Gordon Ramsay’s roerei met zeeoren uit Nieuw-Zeeland (met video)

Gordon Ramsay’s roerei met zeeoren uit Nieuw-Zeeland (met video)

Voor de National Geographic serie Uncharted maakte Gordon Ramsay reizen over de hele wereld. En achter de schermen maakte hij roerei met lokale delicatessen. In Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, waar hij roerei met zeeoren maakte.  

De naam Uncharted betekent ‘niet in kaart gebracht’ en verwijst naar de onherbergzame plaatsen waar de kok terechtkomt. In de serie maakt Ramsay een rondreis die hem naar extreme locaties leidt: Peru, Laos, Marokko, Hawaï, Alaska en Nieuw-Zeeland. In deze verschillende uithoeken van de wereld ging hij met lokale ingrediënten en technieken aan de slag.

In aflevering 2 bezoekt Ramsay Nieuw-Zeeland. En daar ging hij aan de slag met de traditionele Maori keuken. Hij maakte roerei met Paua, of abalone. Wij noemen deze slakken uit de zee zeeoren. 

Voor het recept bekijk je het filmpje hierboven.

 

Wat zijn zeeoren?

De Maori noemen ze Paua, maar ze zijn bekender als abalone. Wij Nederlanders noemen ze zeeoren, oorschelp of venusoor omdat de schelpvorm enigszins op een oor lijkt. 

Wij Hollanders zijn niet de enige die dat vinden, want de Duitsers noemen ze ‘seeohren’ en de Fransen ‘oreilles de mer’. Het bekendere abalone is weer afgeleid van het Spaanse woord abulón, dat ‘eetbare slak’ betekent. De schelp is prachtig, met paarlemoer in heel veel kleuren.  Daarom heet de zeeoor in het Afrikaans perlemoen. Hij wordt in veel landen dan ook gebruikt om sieraden of knopen van te maken.

Zeeoren zijn eigenlijk primitieve zeeslakken en ze kunnen wel 20 centimeter worden, er zijn ook wel grotere exemplaren gezien. Ze hebben de textuur van stevige champignon en een echte zeevruchtensmaak: zout en een beetje zoet.

Eerder ging Gordon Ramsay voor deze serie al aan de slag met Alpaca roerei en roerei met Peruaanse Suri wormen. Heb je Uncharted gemist? Je kunt de afleveringen terugkijken op National Geographic, want hij maakte natuurlijk meer lekkere lokale gerechten. Alle roerei-recepten verzamelde de chef op zijn Youtubekanaal Scrambled: On the Road

Geen zin in zeevruchten? Probeer dan eens roerei in paprika of Turks roerei.

 

 

Foto via Youtube, bron: Wikipedia.


Related Posts

Hartige wafels met uitgebakken spek & ei

Hartige wafels met uitgebakken spek & ei

Heb je iets meer tijd in de ochtend? Maak dan deze wafels met uitgebakken spek en ei als ontbijt. Lekker hartig en genoeg om er tot de lunch tegenaan te kunnen!

Quesadilla met roerei en oude kaas (Mexicaanse tosti)

Quesadilla met roerei en oude kaas (Mexicaanse tosti)

Tuurlijk, zo’n oer-Hollandse tosti met ham en kaas is altijd lekker. Maar afwisseling van spijs doet eten, dus vandaag gaan we voor quesadilla met roerei en oude kaas, oftewel: Mexicaanse tosti.