Iran, het vroegere Perzië, staat bekend om zijn heerlijke gerechten met uitgesproken smaken. Deze kuku sabzi bijvoorbeeld, een Perzische kruidenfrittata die je echt een keer gegeten moet hebben.
Kuku sabzi: explosie van verse kruiden
Een kuku (ook wel kookoo genoemd) is de Perziche variant van een omelet of frittata. Er zijn verschillende soorten. Zo bevat de kuku-ye bademjan aubergine en wordt de kuku sib-zamini met aardappels gemaakt. De kuku sabzi is echter verreweg de populairste variant. Deze frittata barst werkelijk van de verse kruiden die de omelet zijn kenmerkende groene kleur geven.
Perzische nieuwjaar
Kuku sabzi wordt in Iran in ieder geval op tafel gezet tijdens Noroez, het Perzische nieuwjaar dat op of rond 21 maart gevierd wordt. De frisse, groene kruiden staan tijdens dit lentefeest voor de wedergeboorte, terwijl eieren natuurlijk het symbool van vruchtbaarheid zijn.
Weg met restjes
Deze Perzische frittata bevat minder eieren dan je gewend bent; ze zijn er eigenlijk alleen maar om de kruiden te binden. Op acht eieren gaan er maar liefst negen bosjes kruiden in het gerecht. Je eet kuku sabzi warm of koud (lekker in de luchtrommel!) met platbrood, yoghurt of rijst. Het is in ieder geval een gerecht waarmee je in één keer van al die restjes keukenkruiden in de vriezer af bent. Aarzel niet om er ook andere groente groenten bij te gooien, zoals een restje verse spinazie of kliekje doperwten.
Lekker licht en luchtig
De originele kuku sabzi wordt gemaakt in een koekenpan op het fornuis, maar in dit recept van de Brits-Iraanse chefkok en auteur Sabrina Ghayour wordt hij in de oven gebakken. De toevoeging van een beetje bakpoeder maakt deze kruidenomelet lekker licht en luchtig. De berberisbessen (barberries, azijnbessen of zuurbessen) kun je eventueel vervangen door gedroogde cranberries. Ze geven – samen met de geroosterde walnoten – een beetje extra smaak en textuur aan het gerecht.
Zachte groene kruiden
De kruidenmix bevat meestal munt, dragon, koriander, dille, bieslook, koriander, peterselie en Perzische waterkers (shahi). Ook basilicum (reyhan) wordt vaak toegevoegd. In de Perzische keuken wordt overigens niet de bekende Italiaanse basilicum gebruikt, maar Afrikaanse blauwe basilicum of Thaise basilicum. In dit recept gaat koriander, peterselie, bieslook en dille, maar eigenlijk kan alles erin, zolang het maar zachte kruiden zijn en je ze heel fijn hakt.
Zoals gezegd serveer je kuku sabzi met yogurt, brood of rijst op een tafel vol mezze. Wij sneden de frittata in stukken en serveerden hem met platbrood bij de borrel. Hmmm… lekker!
Kuku sabzi (Perzische kruidenfrittata)
Equipment
- Omeletpan/koekenpan
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 8 eieren (M)
- 2 bosjes platte peterselie (à 100 g)
- 2 bosjes koriander (à 100 g)
- 2 bosjes dille (à 100 g)
- 3 bosjes bieslook (à 20 g)
- 2-3 el olijfolie
- 2 bosjes lente-ui
- 2 tl kurkuma
- 2 el bloem
- 2 el Griekse yoghurt
- 3-4 el berberisbessen of cranberries
- 100 g walnoten
- 2 el gemalen zeezout
- Verse zwarte peper
- 3 tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Hak alle kruiden heel fijn in de keukenmachine. Snijd de lente-ui in kleine ringetjes en hak de walnoten fijn.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, doe er de olijfolie in en bak de kruiden en lente-uitjes een paar minuten. Doe de kurkuma erbij en bak nog 5 minuten. Schep de kruiden op bord en laat afkoelen.
- Roer intussen de eieren, de bloem, de yoghurt, het bakpoeder en peper en zout naar smaak tot een glad mengsel. Meng het licht afgekoelde kruidenmengsel steeds met een paar eetlepels tegelijk door het eimengsel en roer goed door. Voeg de bessen en walnoten toe en roer nog even door.
- Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier. Schenk het ei-kruidenmengsel erin en bak 35 tot 40 minuten in de oven. Test met een sateprikker of de kuku sabzi gaar is. Laat afkoelen en snijd in blokjes.
Houd je van frittata? Probeer dan ook deze spaghetti frittata eens; ideaal voor kliekjes pasta!
Foto via Shutterstock.