Kun je bevroren eieren veilig eten?

Kun je bevroren eieren veilig eten?

Tegen de achterwand van een te koude koelkast kunnen eieren bevriezen. Of misschien houd je zelf kippen en zijn de eieren al in het kippenhok bevroren. Wat dan? Kun je bevroren eieren veilig eten?

Het antwoord op deze veelgestelde vraag is ja. Je kunt eieren die bevroren zijn geweest nog veilig eten. Maar er zijn wel een paar voorwaarden.

Bevroren eieren goed verhitten

Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van eieren die in hun schaal bevroren zijn geweest: zorg dat je ze goed verhit, zeker wanneer er barstjes in de eieren zitten. En dat gebeurt, vertelt Erik van der Linden, hoogleraar fysica en fysische chemie van levensmiddelen bij Wageningen Universiteit in NRC. “Water zet uit bij bevriezen, en de daarmee gepaard gaande drukverhoging is zodanig dat de schil die druk niet aankan.” De barsten die zich bij het koken van onbevroren eieren vormen, ontstaan om een andere reden: de lucht in het ei zet door opwarming uit. “Het eerste barstje ontstaat vaak door stoten. Normaliter kan de schil het drukverschil bij opwarming wel opvangen.” Je kunt die barsten sowieso voorkomen door een gaatje in je eieren te prikken voor je ze kookt.

Schuimende eieren

Een ei dat in de schaal bevroren is, kun je in ieder geval niet direct gebruiken. Het eiwit van die eieren is nog altijd doorzichtig, maar niet langer vloeibaar. Soms gaat het zelfs schuimen als je het openbreekt, zo ontdekte Ilana Strauss in onderstaande video.

Ontdooien in de koelkast

Je zult bevroren eieren voor gebruik dus moeten ontdooien. Dat doe je bij voorkeur in de koelkast, want op kamertemperatuur kunnen er allerlei bacteriën gaan woekeren, zeker als de schaal gebarsten is en er bacteriën vanaf de schaal naar binnen kunnen. Dompel de eieren voor je ze in de koelkast zet een minuut of vijf onder in warm water, eventueel in een plastic zakje. Dat is het begin van het ontdooiproces. Daarna laat je ze een nachtje verder ontdooien in de koelkast.

Het gebruik van bevroren eieren

Als je ontdooide eieren gaat gebruiken, zul je merken dat het eigeel een beetje crème-achtig is gebleven. Dit is meteen ook de reden dat je bevroren eieren na het ontdooien eigenlijk het beste hard kunt koken en dan eten of in je salade gebruiken. Zo’n crème-achtige dooier laat zich namelijk moeilijk mengen met andere ingrediënten. Je kunt dit een beetje tegengaan door wat zout of suiker aan het eigeel toe te voegen, maar echt ideaal is het niet. Bakken kan natuurlijk ook, als je geen bezwaar hebt tegen een beetje vreemde dooier in je uitsmijter. Ook het maken van roerei is geen probleem. Het enige wat volgens experts echt niet mag, is bevroren eieren opnieuw invriezen. Ook kun je de ontdooide eieren beter zo snel mogelijk consumeren, binnen een dag of twee.

Eet je ze liever niet?

Als je het geen prettig idee vindt om eieren die bevroren zijn geweest te eten, kun je ze ook koken en aan je kippen, hond of kat geven. Zij vinden het ongetwijfeld een lekkere snack.

En bevroren gekookte eieren dan?
 Gekookte eieren kun je prima in de koelkast bewaren, maar ze zijn slecht in te vriezen. Ze zien er na bevriezing gek uit en smaken rubberig omdat de structuur van het ei door de ijskristallen verandert. Rauwe eieren zonder schil kun je trouwens prima invriezen.

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]