Sojasaus-eieren: lekker als topping of snack

Sojasaus-eieren: lekker als topping of snack

Deze sojasaus-eieren zijn supersimpel te maken en makkelijk om in huis te hebben. Als topping voor je noedels of buddha bowl bijvoorbeeld, maar ook gewoon als lekkere snack.

Ze zijn niet alleen lekker, maar ook heel makkelijk te maken, deze sojasaus-eieren. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig: eieren, suiker, sojasaus en donkere sojasaus. Voor wie die laatste niet kent: donkere sojasaus wordt langer gerijpt dan lichte sojasaus en er wordt melasse of karamel aan toegevoegd, waardoor het een dikke, donkere, bijna stroperige saus wordt. Hij is ook veel minder zout dan de lichte sojasaus. Hij is gewoon bij de supermarkt te krijgen en wordt ook wel eens zwarte sojasaus genoemd. 

Lekker lang marineren

Je kunt de normale sojasaus eventueel vervangen door tamari, als je de sojasaus-eieren nog minder zout wilt maken. Tamari is (meestal) glutenvrij en is dikker en donkerder dan gewone sojasaus. Deze saus is wel minder zout dan sojasaus, maar de smaak is intenser. Het kan dus zijn dat je er iets minder van nodig hebt. Hoe langer je sojasaus-eieren laat marineren, hoe intenser de smaak wordt. Je kan ook een variëren door sake, rijstazijn, lente-uitjes, gember of chilipepers toe te voegen. Lekker! 

De sojasaus-eieren van Momofuku Noodle Bar

Sojasaus-eieren worden in Japan trouwens als een echte (dure) delicatesse gezien en staat de beroemde New Yorkse Momofuku Noodle Bar bekend om de soja-eieren op hun ramen. Zij gebruiken een iets ander recept, namelijk met sherry-azijn.

sojasaus-eieren

11 augustus 2019
: 12
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 6 eieren
  • 6 eetlepels warm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 500 ml sojasaus of tamari
  • 250 ml donkere sojasaus
  • Verse peper
  • Zoutvlokken
Bereiding
  • Stap 1 Kook de eieren in 6 minuten halfzacht en laat ze schrikken in een ijsbad.
  • Stap 2 Meng de suiker in een grote kom met het water.
  • Stap 3 Voeg de sojasaus en de donkere sojasaus toe en meng goed met een garde.
  • Stap 4 Pel de eieren en dompel ze onder in de marinade. Leg er eventueel een bordje op, zodat ze niet gaan drijven.
  • Stap 5 laat de eieren 2 tot uur marineren (hoe langer hoe beter).
  • Stap 6 Snijd de eieren doormidden en bestrooi met versgemalen peper en zoutvlokken.

Voor deze sojasaus-eieren geldt dat je ze ongesneden – net zoals normale gekookte eieren – een aantal dagen in de koelkast kunt bewaren. Doe je dit in de soja-marinade dan worden ze nog lekkerder.

Lekker? Probeer dan ook deze Chinese thee-eieren eens!

 

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Oliebollen horen bij oudejaarsavond, maar mensen met coeliakie worden ziek van de traditionele variant. Daarom een recept voor glutenvrije (en lactosevrije) oliebollen. Zo heeft iedereen een leuke avond!

Wat we kunnen leren van Japanners (en hun keuken)

Wat we kunnen leren van Japanners (en hun keuken)

Gelukkig en gezond (heel) oud worden: dat doen ze in Japan. Wij namen een kijkje in de Japanse keuken. Wat kunnen wij leren van de Japanners en hun eetgewoonten?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *