Vraag een willekeurig kind wat het wil eten: dikke kans dat het een van de P’s is. Pannenkoeken bijvoorbeeld. Deze pannenkoekentaart gaat er ook bij volwassenen goed in; zelfs als ontbijt!
Als ontbijt, lunch, hoofdgerecht of dessert: een pannenkoekentaart kan werkelijk altijd. Ook bij de koffie doet zo’n robuuste taart het prima. En het leuke is: maken is een makkie, terwijl het eindresultaat best spectaculair oogt.
Pannenkoekentaart van Laura de Grave
Vandaar dat wij dit recept uit het nieuwe boek van Laura De Grave – Lekker Lokaal – maar al te graag met je delen. Want ook al zijn we al lang en breed volwassen: van pannenkoeken worden wij nu eenmaal heel gelukkig. We maken ze dan ook regelmatig, in vele varianten:
- Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
- Baghrir (Marokkaanse ‘duizend gaten pannenkoeken’)
- Hoy tod (Thaise mosselpannenkoek)
- Wortelpannenkoekjes met vers fruit
- Dutch baby met rood fruit
- American pancakes met sinaasappel
- Kaiserschmarrn (lichte, gekaramelliseerde pannenkoek uit Oostenrijk)
- En natuurlijk de bekende bananenpannenkoekjes
Fruit uit het seizoen
De pannenkoekentaart van Laura wordt gemaakt met verse bramen. En dat komt mooi uit, want daar is het precies het seizoen voor. Maar je kunt de bramen natuurlijk vervangen door vers fruit naar keuze. Aardbeien, frambozen, mango of blauwe bessen bijvoorbeeld. Yum! En die jam? Die maak je natuurlijk bij voorkeur zelf.
Wat ons betreft wacht je in ieder geval niet tot 29 november – Sint Pannekoek (en nee, dat is geen spelfout) – of Nationale Pannenkoekendag in maart om deze pannenkoekentaart te maken. Gewoon nú aan de slag.

Pannenkoekentaart met verse bramen
Equipment
- Garde
- Koekenpan
Ingrediënten
- 5 eieren (middelgroot)
- 300 g tarwebloem of volkoren tarwemeel
- 800 ml volle melk
- 30 g ongezouten roomboter
- 600 g bramen
- 4 takjes verse munt
- 400 g roomkaas
- 3 el fijne kristalsuiker
- 3 el bramenjam
- ¼ tl zout
Instructies
- Kluts de eieren met een garde in een grote kom. Voeg de bloem of het meel, ¼ tl zout en de helft van de melk toe en roer met de garde tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en roer opnieuw glad.
- Smelt een klontje boter in een hete koekenpan en schep er een flinke soeplepel beslag in. Beweeg met de pan zodat het beslag over de bodem verdeeld wordt. Keer de pannenkoek als het beslag gestold is en de onderkant goudbruin is. Bak zo nog meer pannenkoeken tot het beslag op is. Je hebt dan circa 9 pannenkoeken. Laat de pannenkoeken apart van elkaar afkoelen.
- Prak 80 g afwijkende bramen (heel grote, kleine of minder mooie) met een vork in een kom tot moes. Haal de blaadjes van de takjes munt. Snijd de blaadjes munt fijn, maar houd er 3 achter om te garneren.
- Meng de munt door de bramenmoes. Giet het vocht uit de bakjes roomkaas. Meng de roomkaas in twee delen door de bramenmoes. Meng de suiker erdoor.
- Leg 1 pannenkoek op een bord en bestrijk met 1 el bramenjam. Bestrijk een volgende pannenkoek met 2 el bramenroomkaas en leg deze op de eerste pannenkoek. Bestrijk nog 1 pannenkoek met 2 el bramenroomkaas en leg er bovenop. Verdeel een derde van de bramen over het bramenroomkaasmengsel.
- Herhaal dit tot de pannenkoeken op zijn. Snijd de rest van de blaadjes munt fijn. Bestrooi de pannenkoekentaart met de munt. Serveer direct.
Dit recept komt uit Lekker Lokaal, het nieuwste boek van Laura de Grave. Zij is culinair journalist en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en het Nederland kookboek. Daarnaast presenteerde ze de videoserie Lekker Lokaal voor 24Kitchen en het Algemeen Dagblad. De foto bij dit recept is gemaakt door Jan Bartelsman.