Gordon Ramsay’s roerei met spam uit Hawaii

Gordon Ramsay’s roerei met spam uit Hawaii

Achter de schermen van zijn National Geographic serie Uncharted ging Gordon Ramsay aan de slag met eieren. In aflevering 4 bezocht de tv-kok Hawaii en maakte hij roerei met spam.

In Uncharted maakt Ramsay een rondreis die hem naar extreme locaties leidt: Peru, Laos, Marokko, Hawaï, Alaska en Nieuw-Zeeland. Hier ging hij met lokale ingrediënten en technieken aan de slag. Zo kookte hij in Peru met wormen en alpacavet. In Nieuw-Zeeland ging hij aan de slag met zeeoren. En in Marokko hoogste hij paddenstoelen voor deze heerlijke Marokkaanse omelet.

Slapped meat of slam

In Hawaii slaat hij de handen ineen met top chef Sheldon Simeon, van het restaurant Tin Roof. Waar deze laatste een gerecht maakt met ei en zijn eigengemaakte spamvariant, die hij slapped meat of slam noemt (en waarschijnlijk een stuk lekkerder en gezonder is), gaat Ramsay aan de slag met de bekende variant uit blik voor zijn roerei met spam.

Tekst gaat verder onder de video.


Voor het recept bekijk je het filmpje hierboven.

Wat is spam eigenlijk precies?

Spam (officieel: SPAM) is ingeblikt gekookt varkensvlees dat door de Amerikaanse firma Hormel Foods Corporation op de markt is gebracht. Het wordt gemaakt van gehakt varkensvlees van de schouder met toegevoegde ham, zout, water, suiker en natriumnitriet om de kleur te behouden. In eerste instantie werd het product onder een andere naam verkocht, namelijk Hormel Spiced Ham, maar toen de verkoop begon te dalen heeft men een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe naam. Hieruit kwam spam.

Spam is goedkoop en heeft maar weinig voedingswaarde. het bevat veel verzadigd vet en zout en vrijwel geen vitamines en mineralen. In Nederland wordt het verkocht onder de merknaam Smac.

Spam en Monty Python

Spam is ook het onderwerp van een gelijknamige sketch van Monty Python, waarin twee klanten een ontbijt proberen te bestellen in een restaurant waar spam deel uitmaakt van elk menu. Aan deze sketch is ook de benaming “spam” voor ongewenste post ontleend.

Waarom zijn ze op Hawaii dol op spam?

Op Hawaii wordt per inwoner de meeste spam gegeten in de hele Verenigde Staten, in totaal worden er op het eiland ongeveer 7 miljoen blikjes spam verorberd. Het vleesproduct is zelfs zo populair dat het de naam The Hawaiian Steak heeft gekregen. Ook wordt het wel Portagee Steak genoemd. Er zijn spamvarianten verkrijgbaar die elders niet te krijgen zijn, denk aan spam met honing, spam met bacon en spicy spam. Er is zelfs een Spam Jam evenement dat ieder jaar door zo’n 25.000 mensen bijgewoond wordt.

Spam musubi

De voorliefde van de Hawaiianen voor spam komt voort uit de Tweede Wereldoorlog. Spam was net voor de oorlog geïntroduceerd en dit ingeblikte vlees was een van de weinige dingen die op het eiland verkrijgbaar was. Overigens proberen ze er op Hawaii wel iets lekkers mee te maken. Het wordt bijvoorbeeld gestoofd met sojasaus en suiker. Ook wordt er een populaire en beroemde snack mee gemaakt: spam musubi; een plak gegrilde spam die samen met witte rijst in nori verpakt wordt, waarna er een soja- of teriyakisaus aan toegevoegd wordt. 

Hoewel de normale spam dus veel gegeten wordt, proberen koks vaak hun eigen variant te maken, zoals de slammed meat variant van Sheldon Simeon uit de video hierboven. 

Heb je Uncharted gemist? Je kunt de afleveringen terugkijken op National Geographic, want hij maakte natuurlijk meer lekkere lokale gerechten. Alle roerei-recepten, waaronder het recept voor deze roerei met spam, verzamelde de chef op zijn Youtubekanaal Scrambled: On the Road

Wist je trouwens dat je roerei beter helemaal niet kunt roeren? En dat er een ingrediënt is dat roerei superluchtig maakt?

 

Bronnen: Wikipedia, Vice. Foto: Youtube.


Related Posts

Kaiserbroodjes met ei en spek

Kaiserbroodjes met ei en spek

Vers afgebakken broodjes horen bij een zondags ontbijtje. Probeer deze gevulde kaiserbroodjes met ei en spek uit de oven eens. Dat is pas luxe ontbijten!

Banaan-ei pannenkoekjes met granola

Banaan-ei pannenkoekjes met granola

Op werkdagen hebben wij hier echt geen tijd voor. Maar in het weekend zijn deze banaan-ei pannenkoekjes met slechts drie ingrediënten (ei, kaneel en banaan) natuurlijk niet te versmaden. Extra lekker als je ze nog wat opleukt met granola en honing. Wedden dat dit je […]